Varför ska du plantera en Idegran i din trädgård

Varför ska du plantera en Idegran i din trädgård Idegran har ett rykte som kungen av häckar, och det är inte svårt att se varför. Planterat i tusentals år i hela Europa, har Taxus Baccata ett stort erbjudande av funktioner och fördelar som gör den till en underbar trädgårdshäck och har lett till sin långvariga popularitet.  Plantan är allmänt tillgänglig i online-plantskolor som Hackvaxter Heijnen.

Här nedan är några av anledningarna till varför Idegran är ett bra val för din trädgård.

– Idegran har tätt vintergrönt lövverk som ger en fantastisk, bestående duk för dina andra trädgårdsväxter och ger både integritetsskärm och bullerreducering.

– Taxus baccata är en säkringsanläggning med lågt underhåll. Ytterligare kan du hålla din häck i toppform genom att beskära bara en gång om året. Men om du befinner dig inför en övervuxen idegran, kan den också tåla hård beskärning.

– Som en infödd vintergrön kan Taxus baccata ha en positiv inverkan på den omgivande miljön, vilket ökar den lokala biologiska mångfalden.

– Idegran är inte noga med planteringsplatsen, så länge det finns bra dränering. Det kommer att trivas i de flesta jordar och platser, inklusive en skuggad position.

– Idegranhäckar ser bra ut i vilken höjd som helst, med möjlighet till en 1 meter formell häck eller en stor 4 meter skärm, kan du använda idegran i vilken storlek som helst.

-Taxus baccata-häckar som är mycket populära bland vilda djur och växter erbjuder både mat och skydd för en mängd olika fåglar.

– Idegran häckväxter finns i alla rottyper, med krukodlade, cellodlade och omedelbara tråg, tillgängliga hela året. Idegran är en av de få vintergröna arter som kommer i ren rotform och till skillnad från de flesta andra rotarter. Du kan plantera Taxus baccata-rotbollar när som helst på året, med undantag för de hetaste månaderna.

– Idegran är känd för att vara en extremt långlevande art och det finns idegranar som fortfarande står i hela Europa idag som planterades för hundratals år sedan. En av de mest erkända grupperna av häckträd med över 100 träd som fortfarande står som planterades tillbaka på 1700-talet. Det äldsta idegranhäckar som registrerats antas dock vara mellan 1500 och 3000 år gammalt.

– Taxus baccata häckväxter är oerhört mångsidiga när det gäller formning. De kan användas för formella, snygga skärmar men kan också enkelt manipuleras till ovanliga former och kurvor, inklusive molnbeskärning. På samma sätt gör idegran bra figurklippning.

– Även om den har en långsam tillväxttakt, uppnår de ofta mellan 20-40 cm tillväxt per år.

Lämna ett svar